top of page

ZWANGERSCHAP

De zwangerschap is een periode waar het vrouwelijk lichaam op korte termijn heel wat veranderingen ondergaat. Voor sommige vrouwen gaat de zwangerschap gepaard met een aantal kwaaltjes.

Voor iedere zwangere vrouw en in het bijzonder diegene met kwaaltjes kan osteopathie veel betekenen.

De beweeglijkheid van de baarmoeder, de asymmetrische spanning op de banden in het bekken, klachten van de lage rug en ongemak ter hoogte van het middenrif zijn aspecten die succesvol te behandelen zijn. De osteopaat behandelt gespannen en geïrriteerde zones via zachte druk en mobilisaties. Zo wordt de beweeglijkheid van verschillende organen geoptimaliseerd, zowel in het spijsverteringsstelsel als in het kleine bekken. De ribben, middenrif en het borstbeen worden nagekeken. Op die manier kan de ruimte waar de foetus zich ontwikkeld ‘geoptimaliseerd’ worden en ervaar je als mama minder problemen.
 

Volgens de osteopatische principes, wordt de zwangere vrouw in zijn totaliteit bekeken.Elk onderzoek gebeurt net zoals bij iemand anders, maar de behandeltechnieken zijn aangepast aan de zwangerschap.

Op deze vaak voorkomende klachten bij zwangere vrouwen is osteopathie van nut:
  • Lage rugklachten

  • Liesproblemen

  • Bekkeninstabiliteit

  • Zware benen

  • Moeilijke spijsvertering

  • Maagkrampen

  • Nekklachten

  • Hoofdpijn

  • ...

Maar een behandeling van de osteopaat heeft niet alleen heilzame effecten tijdens de zwangerschap, maar kan ook vóór en na een bijzonder gunstig effect creëren.

Vóór: Bereid je lichaam optimaal voor op je zwangerschap.

Het is ideaal om je lichaam optimaal voor te bereiden op de zwangerschap. Blokkades in de onderrug of bekkenproblemen zijn factoren die het moeilijker kunnen maken om zwanger te worden. Een bewegingsbeperking in het bekken of de onderrug zorgen ervoor dat de belangrijkste organen van de zwangerschap onvoldoende doorbloeding of zenuwimpulsen krijgen.

Een evenwichtig lichaam heeft ook minder kans op kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Een behandeling van de osteopaat kan die bewegingsbeperkingen verbeteren of opheffen.

Tijdens: Geef je ongeboren kindje de nodige ruimte.

Raadpleeg je osteopaat zodra je één van de bovenvermelde klachten ervaart. Heb je geen ongemakken, dan bewijst een regelmatige behandeling vanaf de 14de zwangerschapsweek toch haar nut. De osteopaat optimaliseert de beweeglijkheid van je bekken waardoor de bevalling makkelijker kan verlopen.

Na: Verlicht de naweeën van je bevalling.

Na de bevalling herstelt je lichaam zich langzaam tot zijn oorspronkelijke toestand. De elasticiteit die tijdens de zwangerschap ontstaat, is hormonaal bepaald en houdt nog even aan na de bevalling. Heb je last van bekkeninstabiliteit, dan kan de osteopaat je in deze periode perfect helpen.

Extra opleidingen die ik hieromtrent heb genoten:

2013: Gynaecologische problemen, Gabrïel Devriendt (IAO)

bottom of page